Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ " SOLEMN PEST"

Τέσσερις φοιτήτριες του τμήματος Εικαστικού της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, συναντιούνται με αφορμή την έκθεση με τίτλο ‘Solemn pest’, επίσημο (σεμνό) παράσιτο. Η έννοια, συνοπτικά, ανάγεται στην ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη ως ‘άτομο’ που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, αλλά και ως ιδέα μέσα στο θολό υπόστρωμα των στερεότυπων της κοινωνίας. Είναι ο καλλιτέχνης ο ίδιος παράσιτο; Νιώθει... ότι παρασιτεί; Μήπως λόγω της εγωκεντρικότητάς του, αποτέλεσμα μιας πιθανής αποξένωσης, βλέπει την ίδια την ανθρώπινη κοινωνία σε κρίση και θεωρεί ότι λειτουργεί αφαιμακτικά ο ένας εις βάρος του άλλου; Ωστόσο, το διαφορετικό σύστημα αξιών του καλλιτέχνη και το είδος της εργασίας του, που είναι τόσο τεχνικό όσο και νοητικό, είναι βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του, και πυροδοτούν μια εξίσου ‘παρασιτική’ σχέση με τον εαυτό του. Μέσα σε αυτήν την σχέση, ο δημιουργός γνωρίζει το «άγνωστο», το ξένο, το μυστηριώδες ανοίκειο και μαγεύεται από αυτό. Συνεχώς ανακαλύπτει, το ίδιο το σώμα του, τον συναισθηματικό του κόσμο καθώς και το σκοτεινό κομμάτι του που αποκαλύπτεται άθλιο, μίζερο και βίαιο. Μολονότι, η ερμηνεία του είναι δύσκολη, ο καλλιτέχνης συνειδητά ή ασυνείδητα προβάλει μέσα από την εικαστική του έκφραση, όλες τις κρυφές πλευρές του χαρακτήρα του, μέσα από ένα πρίσμα αυθορμητισμού και εντόνων συναισθημάτων, όπως ο θυμός.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν, στην έκθεση μας. Προσθέτουμε επίσης την πορεία εξέλιξης της Ομάδας Εικαστικών, και τις συμμετοχές μας στις παρακάτω εκθέσεις.
Αρχίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2010, με την πρώτη συμμετοχή μας, στα ‘ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ’, στην εκδήλωση ‘STREET FEST 1’ στις 25 Σεπτεμβρίου 2010. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, εμφανιστήκαμε με την έκθεση "εικαστικά, γλυπτική, φωτογραφία" στο BAR "PAPAROYNA" και με εικαστικές παρεμβάσεις στους δρόμους της Βαλαωρίτου.
Συμμετείχαμε με την ομάδα “CONTACT’’ και έκθεση με θέμα "ΕΠΑΦΗ" στις 7 Ιανουαρίου 2011.
Συνεργαστήκαμε με τον όμιλο "Unesco Youth Club Thessalonikh", στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2010 με θέμα "Πρόσωπα και δράσεις στη πόλη". Όπως επίσης, στο χώρο του "Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης", με την έκθεση ζωγραφικής-κατασκευών ,με θέμα
"Το παιχνίδι του κύκλου" ,η οποία συνεχίστηκε στο " Art house gallery bar thessalonikh" την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011.
Ξανασυναντηθήκαμε στο PARTIZAN BAR στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Meeting Paint”.
Οι συμμετοχές των Καλλιτεχνών μέχρι σήμερα, έχουν φτάσει τις είκοσι-τρείς.ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Αδαμίδου Ελένη, Κάιλα Λουκία, Μαυρίδου Ιφιγένεια,
Μαραγκού Κωνσταντίνα

YΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Μαραγκού Κωνσταντίνα